Zhorel dom a osem chatrčí, o strechu prišlo vyše 50 ľudí

15.05.2008 Kežmarok

Veľká Lomnica 15. mája (TASR) - Vyše 50 ľudí prišlo o strechu nad hlavou pri nočnom požiari v rómskej osade vo Veľkej Lomnici v okrese Kežmarok. Oheň zničil murovaný dom a osem drevených chatrčí.
Stanislav Pompa, jeden z tamojších občanov, pre TASR uviedol, že v noci videli v osade Rómov zo Žehry. \"Ukradli nám psov. Teta ich videla z okna\". Miestni naznačovali, že požiar mohli založiť \"psičkári\".
\"Bolo po polnoci. Smädilo ma, išla som do kuchyne napiť sa vody, keď som zbadala oheň. Zavolala som hasičov, že horí, že sú ohrozené viaceré rodiny. Prišli do desiatich minút. Veľmi pomáhali aj naši chlapi, \" povedala jedna zo žien.
\"Nevieme, kde s deťmi budeme nocovať. Dievča nešlo ani do školy. Zhorelo všetko, aj oblečenie a doklady, \" dodala ďalšia zo žien, okolo ktorých postávali desiatky detí. Pomoc očakávajú od miestneho úradu. Starostu sa novinárom nepodarilo zastihnúť.
\"Majú osem až desať detí, niektorí aj šestnásť, \" informovali o rodinných pomeroch \"pohorelcov\" ich susedia.
Oheň v rómskej osade vypukol približne hodinu po polnoci. Na mieste zasahovali tri hasičské vozidlá z Kežmarku a jedno z Popradu. Požiar sa im podarilo úplne zlikvidovať až v ranných hodinách. Nikto nebol zranený. Samotní Rómovia hovoria o šťastí, keďže nikomu sa nič nestalo. Pred ohňom stihli zachrániť aj spiace deti.
Škody predbežne odhadli na 300.000 Sk (9455 eur). Príčiny požiaru vyšetrujú. Nejde o prvý požiar v osade. Naposledy tam horelo vlani v lete.
 

Vyberte región